Bli medlem
Logg inn
Framsida
Artikkel-arkiv
Kalendar
Fotoalbum
Links

Gjestebok

Legg inn artikkel
Legg inn arrangement
Legg inn annonse

Tilbakemelding/tips

Om Bjoanett

Loset Ølen vel over til Rogaland
Av: Marit Eikehaugen 27.12.2001

Hentet fra: www.nettvest.com - Sitat: Dominikus Bjordal pustet lettet ut da Stortinget natt til 15. juni i år vedtok Ølens overføring til Rogaland. Om få dager skåler han Hordaland farvel. Av: ARNSTEIN OLAISEN

- Nyttårsaften kan vi endelig feire at folk i Ølen blir rogalendinger. Det blir ikke en dag for tidlig, sier den pensjonerte politikeren.

Dominikus Bjordal har for så vidt alltid vært rogalending, som besitter av familiens over 500 år gamle gård i Vikebygd i Vindafjord.
Men som ordfører i Ølen i til sammen seksten år var det hans kongstanke å få loset kommunen vel over til Rogaland.
Det skulle gå hans vei, like før han la klubba fra seg.

Sterke meninger
Å svinge stridsøksa har aldri vært Bjordals stil. Men han har visstnok alltid hatt sterke meninger, og skal være en tøff debattant.
Etter en forsiktig start tidlig på 1980-tallet ble det etter hvert mange som i likhet med ordføreren mente at Ølen både kulturelt, sosialt og næringsmessig langt mer var vendt mot Rogaland enn Hordaland. - Jeg har ingenting imot Hordaland, men har alltid ment at Ølen vil ha mer igjen for å tilhøre Rogaland. Også siden den geografiske plasseringen tilsier det, sier Bjordal. Han mener Bjoaferjas bortfall ble den endelige spikeren i kista for tilhørighetsfølelsen overfor Hordaland.

Ser rødt
Folkeavstemningen i Ølen i 1999 åpenbarte et flertall av innbyggere som ønsket overføring til Rogaland. Søknad om flytting ble sendt Kommunaldepartementet, og etter en del komitéarbeid og høringer ga Stortinget sitt enstemmige ja like før sommerferien i år.

Bjordal ble lettet da de folkevalgte ga grønt lys. Han er klar over at en del ølensbuer fremdeles ser rødt over utfallet, men har ikke innrykk av at det er skapt noe vondt blod mellom ja- og nei-siden.
- Jeg synes dette har vært en real fight, og at folkeavstemningen og opposisjonens klare røst har bidratt til en ryddig og rettferdig prosess, sier Bjordal.

Sammenslåing neste?
Han legger til at han aldri har vært redd for at fylkesskiftet skal skape noen dyp splittelse mellom folk, og tror overflyttingen blir en smertefri affære. - Den jevne ølensbu vil merke lite til skiftet annet enn at de nå vil måtte kalle seg rogalendinger i stedet for hordalendinger, sier han. Bjordal tror dessuten at fylkesskiftet fører til at det bare er snakk om tid før Ølen og Vindafjord slås sammen til en kommune. - Ølen og Vindafjord har mer igjen for å slå seg sammen enn å så alene og forbli små. Det er en del penger å hente på effektivisering, og det ville vært en stor fordel om også Etne hadde ønsket å bli med. Men det er jo opp til den enkelte kommune selv å velge, sier Dominikus Bjordal, som ikke kommer på en eneste ulempe ved at Ølen om få dager overføres Rogaland.
Arnstein.olaisen@haugesunds-avis.no - sitat slutt.

Foto: Marit Eikehaugen. Dominikus i løvetanneng. I eget rike, oppe i Bjordal.

Tips ein venn!
Send eit tips til andre om denne artikkelen ved å fylle ut felta under og trykke på 'Send'
Mottakars navn
Mottakars e-post
Ditt navn
Din e-post
 
Klikk her for utskriftsvennleg versjon


Søk i artikler:

Dei siste artiklane
• 24.04 - Bygdakafe på Helsehuset
• 24.04 - Bjoa Båtlag - Havnevakter 2019
• 08.04 - Basar på Utbjoa Bedehus
• 18.03 - Invitasjon til førstehjelpskurs på Helsehuset
• 14.03 - BBU avholder årsmøte i kveld
• 12.02 - Bjoa Båtlag - Innkalling til Årsmøte
• 04.02 - Handlebussen Bjoa - Vikebygd
• 29.01 - Velkommen til Kløvertreff på Helsehuset
• 29.01 - Årsmøte i Fotballgruppa
• 26.11 - Sogelaget inviterer til grøtfest på Bjoa